Zweedse Houtteer
Enkele eeuwen geleden kwam de meeste teer uit Scandinavië. Veel kleine boeren in Zweden stookten houtteer als bijverdienste. Hiervoor werden vooral de wortels van de grove den gebruikt. Dit leverde de hoogwaardige Stockholmer teer. Door de handel in de 17de eeuw tussen Nederland en de Oostzeelanden kwam dit product ruimschoots voorhanden. Het is een ouderwets teer type dat tot stand kwam als bij produkt bij de destillatie (corbonnisering) van hout bij de fabricage van houtskool. Zweedse houtteer is een vloeibaar, bruin/zwart-achtige substantie en doorschijnend als het in zeer dunne lagen wordt aangebracht. Houtteer heeft een aparte specifieke en voor sommige mensen een nostalgische geur. De samenstelling bestaat met name uit vluchtige terpetijnolieen, natuurlijke olieen met een hoog kookpunt en oplosbaarheid, harsen en vettige zuren. De specifieke samenstelling is afhankelijk van de diverse dikten teer, alsmede de te gebruiken houtsoort, ouderdom van de bomen en welk gedeelte van de boom wordt gebruikt alsmede welk proces van corbonnisatie wordt toegepast e.t.c.
Deze echte Zweedse houtteer is bruin/zwart van kleur en heeft een doordringende en kenmerkende geur. Deze teer is goed te mengen met natuurlijke olie, zoals bijvoorbeeld lijnolie. Dit verbetert de conserverende werking. De houtteer is ook met zwarte of rode pigmenten te kleuren. Houtteer maakt het hout vettig en waterafstotend. Het is dampopen, waardoor verstikking van het hout geen kans krijgt. De houtteer geeft het hout een gladde en elastische beschermende laag.
Zweedse- of Stockholmer-houtteer is al sinds mensenheugenis als produkt bekend. Vroeger om zijn zachte anticeptische gedrag en de mogelijkheid om materialen te beschermen tegen rot, vocht, schimmels e.t.c. In het begin werd het alleen toegepast voor de bescherming (conservering) van daken, boten, hutten e.t.c. Tegenwoordig ook voor huizen, steigers, bruggen maar ook voor pharmaceutische en veterinaire toepassingen. Denk hierbij aan huidaandoeningen, teerzeep, teershampoo, bij bestrijding van ongedierte en voor de hoeven van dieren om ze harder te maken. Houtteer kan in principe gemaakt worden uit allerlei soorten hout. Zoals hardhout: hout van een els, beuk en berk alsmede van zachthout: hout van de pineboom, spar en den. Daarnaast is er teer gemaakt van exotische houtsoorten zoals de ecalyptus en jeneverbesstruik maar deze zijn haast niet te verkrijgen, en daarom onbetaalbaar. Dikke vette teer dat gemaakt is van wortels van de Pineboom staat bekend als de beste houtteer. Deze teer bevat de natuurlijke ingredienten die ook dienen om de wortels van de Pineboom te beschermen tegen rotten en verzuren in de grond. Niettemin wordt het steeds moeilijker om goede wortels te vinden. Ze zijn schaars, duur en daarom wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van het hout van de Pineboom.